Trailrunning

Trailrunning is off-road hardlopen en meestal op zachte ondergrond, door de natuur, over smalle paadjes (Trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. Steeds meer hardlopers zoeken deze uitdagingen op. Op zoek naar meer beleving in plaats van massale evenementen over asfalt en continu de focus op snellere tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te ervaren hoe fraai de omgeving is.

Voordelen van Trailrunning

Iedere hardloper loopt weleens een stuk off-road of bouwt dit soort lopen bewust in zijn trainingsprogramma. Voordeel is dat je minder op snelheid, maar meer op gevoel loopt. Dit speelse karakter maakt lopen minder stresserend. Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond, dus een goede concentratie is belangrijk. Door Trails te lopen bouw je meer kracht op in je benen en krijg je sterkere enkels. Het is ook een training voor je bovenlichaam doordat je continu moet ‘balanceren’. De zachtere en afwisselende ondergrond beperken de impact op je gewrichten, waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen en vooraf geen stress over een eindtijd.

Trainingen

De trainingen zijn veelal op zondagochtend aanvang 9:30 uur met enkele uitstapjes naar de zaterdagmiddag. We zullen ook op andere locaties trainen, dus veel variatie in terrein en omgeving.

We kijken niet zo zeer naar afstanden maar meer naar verschillende soorten parcours en ondergrond. Denk aan zand/ruiterpaden/bospaden/trappen/heuvels. Als je dan ongeveer anderhalf uur weg bent, zal je de ene keer rond de 13  a 15 km lopen en de andere keer 14 a 18 km.  Tijdens de training zullen er sowieso 2 groepen misschien wel 3 groepen ontstaan. We bouwen het uiteraard op.

Op het trainingsschema staan de training die je doordeweeks doet, de locatie en de aanvangstijd van de gezamenlijke training op zaterdag en zondag. En de bijzonderheden zoals de ontbijtloop. Het schema opent in een nieuw scherm en kan (denk aan het milieu) worden geprint op A4 formaat.

Belangrijk
  • Zie het schema als leidraad
  • De omvang gaat geleidelijk omhoog, met relatieve herstelweken
  • Probeer op zachte ondergrond te lopen, dat heeft een schok dempende werking
  • Gun jezelf rust wanneer je je oververmoeid voelt, neem contact op met de trainer en bespreek met hem/haar een minder zwaar schema
  • Spreek gezamenlijk af voor een training; je zult zien dat je makkelijker loopt
  • Zorg dat het plezier voorop staat
  • Stel jezelf een haalbaar doel
  • Neem op tijd je rust zorg voor voldoende slaap
  • Ziek geweest, ga niet inhalen. Bouw rustig weer op
Mail je trainer

Als deelnemer aan het Lopersproject kan je rechtstreeks met je trainer mailen. Bijvoorbeeld om advies te vragen over een training of om je af te melden voor een training of als je geblesseerd bent en wilt weten wat je kunt doen.

Schema

Schema-trailgroep-lopersproject-2024 – aangepast